در حالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد سختی بالای آب را بر بیماران مستعد سنگ کلیه و سنگ‌های مجاری ادراری تاثیرگذار دانسته که، مدیر مرکز پایش و نظارت بر کیفیت اداره‌کل آب و فاضلاب استان یزد می‌گوید؛ ایجاد سنگ کلیه توسط آب‌هایی که دارای سختی و املاح بالاتری هستند، بر اساس یک باور غلط بوده و سختی آب نقشی در سنگ‌سازی کلیه ندارد.

به گزارش مهرنوشت، اخیراً دکتر محمود نوری شادکام رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در گفت‌گو با یکی از رسانه‌های استان گفته بود: آب شربی که از طریق چاه‌های داخل استان و تانکرها در جریان تعرض و قطعی خط انتقال آب یزد در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد، به دلیل میزان سختی بالا برای بیمارانی که مستعد سنگ کلیه و سنگ‌های مجاری ادراری هستند، مشکل ایجاد می‌کند.

وی اضافه کرده بود که سختی آب را نمی توان کاری کرد، اما کلرزنی، کنترل کیفی و میکروبی آب توسط نیروهای بهداشتی مورد نظارت دقیق قرار می‌گیرد تا بهداشتی آب دچار خدشه و مشکل نشود.

به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان، آبی که از طریق تانکرها، چاه‌ها و مخازن آب در اختیار مردم قرار گرفته، میزان سختی بالایی داشته و برای بیماران دارای مشکلات کلیه و مثانه مناسب نبوده است.

اما امروز ابراهیم علیدوست مدیر مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آبفای استان با اشاره به رابطه سختی و املاح آب با ایجاد سنگ کلیه، مدعی شده است که شائبه ایجاد سنگ کلیه توسط آبهایی که از نظر کیفیت فیزیکوشیمیایی دارای سختی و املاح  بالاتری هستند، بر اساس یک باور غلط بوده و هیچگونه مدارک مستندی دال بر اثر سوء این گونه آبها بر روی انسان در دست نیست و سختی و املاح آب نمی‌تواند عامل ایجاد سنگ کلیه در مجاری ادراری باشد.

وی خاطرنشان کرده است: در مراجع معتبری همچون آخرین ویرایش (۲۰۲۲) راهنمای کیفیت آب آشامیدنی سازمان جهانی بهداشت (WHO) آمده است؛ سختی و املاح بالا ممکن است مزه آب را تغییر دهد ولی ارتباط مستقیم و قطعی میان سختی و املاح آب با افزایش خطر سنگ کلیه توسط داده های اپیدمولوژیک تائید نشده است و شواهدی مبنی بر زیان آور بودن سختی آب برای سلامت انسان وجود ندارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی آبفای یزد، علیدوست با بیان این که آب چه سختی زیاد داشته باشد و چه سبک نقشی در سنگ سازی کلیه ندارد، افزوده است: از عامل‌های ایجاد سنگ کلیه می‌توان مصرف ناکافی آب (کم آبی مزمن)، مصرف زیاد کلسیم، عوامل تغذیه ای و ژنتیکی و کم تحرکی را عنوان کرد.

مدیر مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آبفای استان در پایان نیز تاکیده کرده است که خط قرمز آبفای استان کیفیت میکروبی آب بوده و هیچگونه ملاحظه‌ای در این زمینه پذیرفته نخواهد بود.