مدیر منطقه بافت تاریخی شهرداری یزد پدیده فرونشست زمین را زلزله‌ای خاموش خواند که سلامت و پایداری بافت‌های تاریخی کشور را به شدت تهدید می‌کند.

به گزارش مهرنوشت، علیرضا نقوی با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی ایران در معرض فرونشست هستند، گفت: فرونشست پدیده‌ای آرام، تدریجی و در عین حال ویرانگر است که برخلاف زلزله‌های ناگهانی، بدون جلب توجه، در حال آسیب رساندن به شالوده‌های تاریخی شهر‌های کهن ماست و اگر این وضعیت را نادیده بگیریم، بخشی از هویت و تمدن‌مان را برای همیشه از دست خواهیم داد.

وی با تأکید بر لزوم توجه ویژه به تاب‌آوری بافت‌های تاریخی اظهار داشت: توجه ویژه‌ای در جهان به موضوع تاب‌آوری اقلیمی وجود دارد و ما نیز باید از این رویکرد بهره بگیریم تا بتوانیم از گنجینه‌های تاریخی‌مان که سند اصالت و فرهنگ کهن ایران هستند، حفاظت کنیم.

مدیر منطقه بافت تاریخی شهرداری یزد ادامه داد: بر اساس استاندارد‌های جهانی، میزان فرونشست طبیعی در سال نباید بیش از چهار میلی‌متر باشد، اما در ایران، در سال ۱۳۹۸ تنها در اصفهان، این عدد به ۱۸۴ میلی‌متر رسیده است، این یعنی با یک وضعیت بحرانی مواجه‌ایم.

نقوی با اشاره به استان‌های یزد، فارس، کرمان و اصفهان به‌عنوان مهم‌ترین کهن‌زادبوم‌های کشور، خاطرنشان کرد: در این مناطق، فرونشست‌ها روندی غیرطبیعی پیدا کرده‌اند. این مسئله فقط یک چالش محلی نیست بلکه دغدغه‌ای جهانی است که توجه تمامی دوست‌داران میراث فرهنگی و فعالان محیط زیستی را می‌طلبد.